Search
Una jornada sobre les noves tècniques genòmiques (NTG) dona el tret de sortida al projecte d’assessorament científic del CRAG amb el Ministeri d’Agricultura
En el marc del seu projecte d’assessorament científic, el Ministeri d’Agricultura i el CRAG van organitzar aquest dilluns a Madrid una jornada dedicada al potencial de les Noves Tècniques Genòmiques.
Aquest dilluns ha tingut lloc a Madrid una jornada sobre el potencial de les Noves Tècniques Genòmiques (NTG), organitzada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) en col·laboració amb el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), en el marc del projecte de col·laboració científica entre ambdues institucions.
Aquestes noves tècniques podrien facilitar l’obtenció de plantes i llavors més resistents a plagues, malalties i condicions climàtiques adverses, cosa que les converteix en eines molt valuoses per afrontar els actuals reptes del sector. És per això que, en la jornada, estaven convidats tots els actors involucrats en l’àmbit de l’agroalimentació, amb l’objectiu d’intercanviar informació contrastada i afavorir el diàleg.
El ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha obert la jornada destacant la importància de comptar amb cultius més resistents al canvi climàtic, capaços de garantir la seguretat alimentària a la Unió Europea.
Planas ha subratllat que “les noves tècniques genòmiques són especialment importants. Ens permeten modificar el material genètic de manera més precisa i eficient i amb plena seguretat”.
A més, ha remarcat que les NTG permetran augmentar la productivitat, reduir el malbaratament alimentari i millorar la rendibilitat del sector sense comprometre la sostenibilitat.
La directora del CRAG, L. María Lois, ha presentat nGENIA, una iniciativa pionera d’assessorament científic coordinada pel CRAG juntament amb el MAPA. Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) amb la concessió d’una ajuda de la Convocatòria I+P, té com a objectiu assessorar el MAPA en NTG i promoure informació contrastada als diferents actors de l’àmbit agroalimentari. En aquest context, el CRAG ha presentat un vídeo divulgatiu sobre les tècniques de millora genètica i el context actual de la regulació europea, per promoure el coneixement sobre aquestes tècniques entre la ciutadania i els actors implicats.
La jornada també ha comptat amb la intervenció de l’investigador del CRAG i president del Panell d’Organismes Modificats Genèticament de l’EFSA, Josep Mª. Casacuberta, qui ha detallat els aspectes tècnics d’aquestes tecnologies, comparant-les amb altres tècniques i explicant la proposta de nova regulació europea.
En un segon bloc, s’han exposat diversos projectes de recerca del CRAG, el CBGP (Centre de Biotecnologia i Genòmica de Plantes) i de l’ IBMCP (Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes) que ja apliquen aquestes noves tècniques genòmiques. Per la seva banda, Ana Judith Martín de la Fuente, coordinadora d’àrea al MAPA i secretària del Consell Interministerial d’OMG, ha explicat l’estat actual de la regulació a nivell europeu i també hi ha hagut una ponència sobre la situació legislativa al Regne Unit.
L’esdeveniment ha conclòs amb una taula rodona per debatre sobre l’impacte potencial d’aquestes noves tècniques en el futur del sector agroalimentari, amb la presència de representants de productors, obtentors i distribuïdors.
Amb aquesta jornada s’inicia una col·laboració estratègica entre el CRAG i el Ministeri per situar l’evidència científica al centre de les decisions polítiques que afectaran el futur de la nostra agricultura i alimentació.

Organitzat per:

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia - Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats:
