Women in science

Dones en ciència

  

Hi ha una bretxa de gènere en ciència i tecnologia a tot el món. Segons l'informe She Figures 2018, als 28 estats de la UE les dones representaven aproximadament el 50% dels doctorands l'any 2016. No obstant això, el mateix estudi informa de desequilibris notables entre el nombre de dones i homes en els nivells més alts del món acadèmic en la gran majoria dels països de la UE. Un compromís institucional és clau per trencar aquest sostre de vidre.

Tal com es mostra en les memòries institucionals, el CRAG mostra una composició globalment equilibrada de gènere durant els darrers anys. Contràriament al que s'observa en altres institucions de recerca, inclòs el sistema global català CERCA, el diagrama de personal investigador del CRAG no mostra l'"efecte tisora" que es produeix quan el nombre de dones disminueix constantment a mesura que avança la carrera investigadora. De fet, les dones representen gairebé el 50% dels líders de grup al CRAG.

 

gender ratio at CRAG

En el marc del projecte “Centre d'Excel·lència Severo Ochoa 2016-2019”, el CRAG va introduir algunes noves polítiques institucionals per tal d'assegurar una contractació equilibrada de gènere de nou personal investigador, i augmentar el percentatge de dones als comitès directius científics i posicions.

Comitè Dones en Ciència

Per seguir desenvolupant i implementant noves iniciatives per promoure la igualtat d'oportunitats entre homes i dones i per afavorir el progrés de les dones en la seva carrera científica, el CRAG va crear el 2019 un Comitè de Dones en Ciència. Els membres d'aquest Comitè són representatius de totes les categories de recerca del CRAG, així com d'algunes àrees administratives. Els membres actuals del Comitè de Dones en Ciència són:

Maria José Aranzana (Presidenta), Núria JanéJuan José López-MoyaMarta Sánchez i Muriel Arimon

Es pot contactar amb el Comitè a wis@cragenomica.es

Des del maig de 2021, l'etiqueta #WIS_CRAG s'utilitza a les xarxes socials per destacar algunes de les activitats d'aquest comitè.

Pla d'Acció Dones i Ciència

L'any 2020 es va crear un nou Pla d'Acció Dones i Ciència que abasta des del 2021 fins al 2024 i actualment s'està implementant. Aquest pla s'afegeix al Pla d'Igualtat de Gènere, que a Espanya està regulat per llei i se centra en qüestions laborals, com ara la igualtat de tracte i d'oportunitats en el procés de contractació, promoció i desenvolupament professional, i en garantir un entorn laboral segur i lliure de sexualitat. i l'assetjament per raó de gènere, entre altres mesures. El Pla d'Acció Dones en Ciència del CRAG aborda els obstacles que es troben les dones en la carrera científica. El Pla s'articula al voltant de cinc aspectes.

El CRAG va rebre el premi "HR Excellence in Research" de la Comissió Europea l'any 2015. Aquest premi reconeix el compromís de l'institut en el desenvolupament d'una estratègia de recursos humans per a investigadors (HRS4R), inclòs un pla d'acció d'equitat de gènere. El pla de Dones i Ciència del CRAG està totalment integrat en el seu Pla d'Acció HRS4R 2021-2023 i va ser destacat pel Comitè d'Avaluació HRS4R de la CE com una de les millors pràctiques que es podrien recomanar a altres organitzacions.

5 aspects of women in science plan

Promoció de les vocacions STEM entre nenes i dones joves

Els prejudicis i els estereotips de gènere de llarga data encara estan allunyant les noies i les dones joves dels estudis STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), la qual cosa es tradueix en una manca de diversitat en àrees i organitzacions professionals relacionades. El CRAG es compromet a trencar aquests estereotips de gènere i a inspirar la propera generació de dones professionals STEM. Per aconseguir aquest objectiu, el CRAG té en compte la perspectiva de gènere en totes les activitats de divulgació adreçades a l'alumnat que organitza, posant sempre a la dona com a models a seguir. A més, les dones investigadores del CRAG participen en diverses activitats dissenyades específicament per fomentar les vocacions STEM entre les noies, com la iniciativa #100tífiques de l'11 de febrer.