• Català
  • English
  • Español

Cercar Notícies

2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010
13 febr. 2017

Notícies: “Diversificar l’agricultura al Senegal per millorar la seva qualitat de vida”

Lara Pereira, investigadora pre-doctoral del CRAG, es a més presidenta de l’organització sense ànim de lucre Cultivalia Senegaal, una ONG que proposa millorar la qualitat de vida de les famílies rurals senegaleses proporcionant-los recursos tècnics i material agrícola. En aquesta entrevista, la Lara ens parla de la funció que realitza la seva organització al Senegal, però també sobre què la va motivar a crear aquesta ONG i sobre com aquest projecte ha canviat la seva vida.

Lara Pereira és estudiant pre-doctoral del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG). Nascuda a A Coruña, als divuit anys es va traslladar a Salamanca per estudiar Biotecnologia a la Universitat de Salamanca. Més tard els seus estudis la van portar fins a la Universitat de Lleida, on va realitzar un màster en Millora Genètica Vegetal del Institut Agronòmic Mediterrani de Zaragoza. Des del 2014, la Lara realitza la seva tesi sobre la maduració climatèrica del meló en el grup del CRAG de Genètica i Genòmica de Cultius Vegetals, dirigit pel Dr. Jordi Garcia-Mas. En la seva tesi doctoral, la Lara intenta esbrinar quins són els gens implicats en el procés de maduració del meló, fent servir eines genètiques, genòmiques i moleculars.

A més de la feina  que suposa realitzar una tesi doctoral, fa aproximadament un any la Lara va fundar, juntament amb dues amigues residents de medicina, l’organització sense ànim de lucre Cultivalia Senegaal, una ONG que vol facilitar l’accés a una dieta més equilibrada i a una millor qualitat de vida a les famílies senegaleses a través de millorar l’agricultura de la regió.

Quinoa

Com definiries en poques paraules el projecte Cultivalia Senegaal?

Cultivalia Senegaal és una organització que treballa amb una ideologia molt clara, volem que sigui un projecte constructiu, inclusiu, amb una metodologia innovadora, però, alhora, respectuós amb la pròpia cultura i el saber fer de la gent amb la que treballem.  Amb aquesta idea treballem amb l’objectiu global de millorar la qualitat de vida de les famílies rurals senegaleses. I per aconseguir-ho, ens centrem en un punt clau, la nutrició. Tenint en compte que en aquests països l’alimentació es basa principalment en l’agricultura, ens volem centrar en millorar el sector agrícola, per així contribuir a millorar la seva nutrició i la qualitat a la seva vida.

Per dur a terme aquests objectius esteu treballant en tres línies estratègiques principals: la diversificació dels cultius, modernitzar i tecnificar l’agricultura, i formar als agricultors. Podries definir-les breument? Quina representa un repte major?

Per una banda, la millora tècnica és una necessitat òbvia. No només ho diem nosaltres, fa poc la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació) va publicar un article que parlava sobre la necessitat que les famílies rurals de l’Àfrica Subsahariana poguessin optar a maquinària especialitzada per a treballar els seus terrenys. Això presenta un repte a nivell financer. D’altra banda, tenim la diversificació dels cultius, que pensem que és essencial per millorar la nutrició. En general, menges el que produeixes, i si només produeixes tres aliments, només tindràs aquests tres aliments en la teva dieta. A diferència de la millora tècnica, no és un gran repte econòmic, però sí és molt més complex a nivell social, ja que has de convèncer a un poble que consumeixi un aliment que no coneix. En aquest sentit, estem treballant amb la introducció de la quinoa. Per últim, la formació, és un pilar bàsic que complementa les altres dues línies; si vols introduir una nova maquinària o un nou cultiu, has d’explicar com es fa servir.

Ens has parlat de la introducció de la quinoa, podries explicar-nos per què heu triat la quinoa i quins són  els seus avantatges?

La quinoa té molts beneficis, com la seva composició nutricional i el seu elevat percentatge de proteïnes, per això volem intentar incorporar la quinoa a la seva collita i a la seva dieta. Tot i que és un gran repte, ens reconforta saber que la FAO també recolza aquesta iniciativa i té projectes en marxa d’aquest estil a Mali i Kenia. A més, a nivell agronòmic presenta molts avantatges, es molt versàtil, hi ha moltes varietats (ecotipus) adaptats a diferents condicions, és molt resistent, tolerant a la sequera, la salinitat, etc. Per les seves característiques, pensem que és factible trobar varietats que funcionin bé al Senegal.

El cereal i el cacauet són els principals cultius al Senegal ara mateix. Quin és el principal problema d’aquest cultiu perquè sigui necessari canviar-lo?

No hi ha cap problema amb els cereals que cultiven, el mill i el sorgo; l’aportació que fan és molt bona, el problema és que no consumeixen res més. La idea no és eliminar dels seus camps aquests cultius, sinó complementar-los.

Lara Pereira

Com ha acollit la iniciativa el poble senegalès?

A priori, a nosaltres ens sembla que molt bé. És delicat perquè el moviment es demostra caminant, i nosaltres acabem de començar, però fins ara la resposta està essent molt positiva. Amb la millora tècnica és senzill, quan dius que ajudaràs a comprar màquines noves, a tothom li sembla bé, però introduir l’ús d’un altre cultiu és una mica més difícil. Els agricultors ens han atès, hem visitat les seves parcel·les, els hem preguntat què esperen ells de nosaltres, quina visió tenen de la seva pròpia feina, quins problemes han d’afrontar, per on hauríem de començar a ajudar, etc. I estem molts contents amb la seva resposta.

Quins són els objectius que busqueu a curt termini, diguem a cinc anys vista?

Ara mateix estem treballant amb un grup pilot de 10-12 agricultors al poble de Nguéniène. A cinc anys vista ens agradaria haver creat un bon vincle de confiança amb l’ajuntament i amb els agricultors, haver fet, com a mínim, un parell de projectes de millora tècnica: primer millorar el sistema de rec, ja que ara reguen a mà, fet que representa molt esforç, una pèrdua d’aigua i una limitació del terreny que poden abastar; i també un projecte de tanques a les parcel·les, ja que pateixen molts pèrdues perquè els animals es mengen els cultius. Per evitar això, es passen tot el dia vigilant la parcel·la, i no sempre funciona. Ara estem intentant finançar aquest projecte mitjançant un crowfunding. En quant a la diversificació, tenim un primer projecte de dos anys d’implantació de la quinoa: obtenir la llavor, multiplicar-la i fer dos assajos a Senegal per decidir quina varietat és més útil. Al 2018 voldríem estar repartint les llavors entre els agricultors perquè les sembressin. És molt ambiciós, i sabem que es molt difícil que es compleixin els temps, però som optimistes. I a nivell de formació, volem fer cursos cada cop que anem allà. El proper serà sobre fertilització. Hem fet un anàlisis dels sòls per veure quins nutrients falten i, en funció dels resultats, volem fer un pla formatiu de fertilització i plantació en el nostre proper viatge.

Parla’ns una mica de tu. Què t’ha motivat a emprendre aquest projecte?

El projecte va sorgir arrel d’un viatge a Marroc, que vam fer les tres fundadores de l’associació. En aquest viatge vam creuar les muntanyes parant en un munt de poblets i vam veure la situació d’escassetat de recursos en la que vivien. En aquell moment vaig fer un canvi de chip, em vaig dir a mi mateixa que havia de fer alguna cosa. Va ser una experiència molt reveladora en la que em vaig plantejar: què estic fent amb la meva vida?, estic lluitant per les causes correctes?

En el tema de la col·laboració hi ha dues postures radicals: la gent que es desentén, que es diu a ella mateixa que malgrat que el món sigui trist ell o ella no hi pot fer res; i la oposada, la d’abandonar tota la teva vida aquí i anar a viure als països que necessiten ajuda. Nosaltres busquem un punt mig: tenir un projecte propi que ens faci sentir que estem lluitantper canviar el món.

Com ho coordines amb la teva feina en el programa de Genòmica de plantes i animals del CRAG?

A Cultivalia tots som voluntaris, tots tenim la nostra feina a part. Això també fa que les coses no avancin tant ràpid com voldríem. Cada un posa el que pot i quan pot. En el meu cas, faig la tesi al CRAG i quan surto d’aquí dedico les hores d’oci que em queden a Cultivalia. És dur, però molt gratificant i molt divertit.

Què t’ha aportat aquest projecte a nivell personal?

És una part importantíssima de la meva vida. Dormo més tranquil·la per les nits, estic molt més a gust amb mi mateixa, he trobat un equilibri entre el que era la meva vida i el que volia que fos. Sóc conscient que és poc probable que vagi a viure al Senegal per sempre, però veig una possibilitat molt real de passar llargues temporades de la meva vida allà, i entre tots ajudar a millorar la vida d’un petit grup de persones. Això pot semblar poc, però podem fer alguna cosa per millorar la qualitat de via de les persones amb les que treballem. Nosaltres fem una mica i uns altres faran una altra mica, i si tots lluitem perquè les coses vagin millor, serà una victòria. Si gràcies al nostre esforç hi ha un nen que menja millor, ja és un èxit.

Abans parlàvem del futur de l’organització, com veus el teu futur? Et veus formant part activa de l’organització en cinc anys?

Jo espero estar activa a Cultivalia durant molts anys, per mi és un projecte a llarg termini. Dedicar-me només a Cultivalia és difícil, partint de la base que Cultivalia no pot pagar sous. Ara dedico una gran part de les meves vacances a anar al Senegal, però com necessito un suport per viure, no puc estar allà permanentment.

El meu somni a nivell acadèmia és poder col·laborar amb iniciatives d’aquest tipus. M’agradaria poder treballar amb un grup d’investigadors que lluiti per millorar els cultius en regions desafavorides.

Per acabar, si algú vol col·laborar amb vosaltres, què pot fer?

Tothom hi és benvingut, és un projecte inclusiu. Qui tingui inquietuds por parlar amb nosaltres. Hi ha molt per fer. El nivell de compromís el marca cadascú,; amb aportacions petites de temps, o diners, es pot aconseguir molt! Animo a la gent que si té dubtes, preguntes o suggeriments ens contacti. Animo a la gent a que es faci voluntari, tot i que pensin que serà poc el que poden fer o que no servirà de res, no és cert, qualsevol aportació és molt important.

Per saber més sobre CultivaliaSenegaal podeu visitar el seu web aquí