• Català
  • English
  • Español

Cercar Notícies

2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010
9 jun 2017

Notícies: El CRAG posa en marxa el taller “Plantes mutants” per a escolars

El divendres 19 de maig va marcar el final de la primera fase del projecte “Plantes mutants”, que consisteix en el disseny d’un taller experimental destinat a estudiants de primària al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).

 

A la primera fase d’aquest projecte, destinat a fomentar la creativitat i les vocacions científiques, es va dissenyar el taller experimental i es van realitzar dues proves pilot amb els dos grups de cinquè de primària de l’Escola Joan Maragall, de Sant Cugat del Vallès. El disseny del taller va ser possible gràcies a la col·laboració entre personal del CRAG, les professores de l’escola i el Centre de Recerca per a l’Educació Científica i Matemàtica (CRECIM), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

Els dos tallers pilot es van realitzar consecutivament el 18 i el 19 de maig, coincidint amb la Setmana en què es celebra el Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes, coordinat per la European Plant Science Organisation (EPSO). A la primera part del taller, els alumnes van identificar diferents plantes model que s’utilitzen al CRAG. Posteriorment, i en format vídeo, els professors d’investigació ICREA al CRAG, Jaume Martínez i Soraya Pelaz, van plantejar un repte científic als alumnes: havien d’identificar les plantes mutants d’entre totes les presents en una placa de Petri!

 

La utilització de bates de laboratori, lupes, plantes en cultiu in vitro i llibretes de laboratori, especialment dissenyades per a treure el màxim de suc al taller, va crear un ambient ideal perquè els nens i les nenes posessin a prova les seves capacitats d’observació, d’anàlisi i de treball en equip, a més d’utilitzar la seva creativitat per a trobar possibles aplicacions per a les plantes mutants. Per a complementar el taller, els escolars van acabar el matí amb una visita a les instal·lacions guiada per investigadors del CRAG.

 

La realització d’aquesta activitat va ser molt enriquidora tant pels alumnes participants com pels investigadors del CRAG que van intervenir en el desenvolupament i en l’execució del taller. Els investigadors van ser testimonis de com els alumnes treballaven com autèntics científics, fent les seves pròpies hipòtesis i arribant a conclusions de consens.

 

Ara, el projecte entra a la fase de revisió i proposta de millora, després de la qual s’oferirà el taller amb el seu format definitiu a diferents grups escolars durant la 22a Setmana de la Ciència, que tindrà lloc del 10 al 19 de novembre de 2017. Durant les proves pilot es van enregistrar imatges de la realització del taller, les quals s’utilitzaran per a l’elaboració d’un audiovisual que servirà per a promocionar l’activitat.

 

El projecte “Plantes mutants” ha estat finançat per la Convocatòria d’Ajudes per al Foment de la Cultura Científica, Tecnològica i de la Innovació de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FCT-16-10825) i pel distintiu “Centro de Excelencia Severo Ochoa 2016-2019” (SEV-2015-0533) atorgat al CRAG, ambdós del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.

 

Enllaç a les fotos del taller pilot “Plantes mutants”