• Català
  • English
  • Español

Cercar Notícies

2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010
20 febr. 2019

Notícies: José Luis Riechmann rep la medalla Narcís Monturiol al Palau de la Generalitat

 

  • El guardó distingeix les persones i entitats que han contribuït de manera destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.
  • El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va lliurar els guardons en un acte solemne al Saló Sant Jordi.

 

En data del 19 de Febrer de 2019 es va celebrar al Palau de la Generalitat l’acte de lliurament dels guardons Narcís Monturiol. Aquests guardons, instituïts per la Generalitat de Catalunya l’any 1982, distingeixen les persones i entitats que han contribuït de manera destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya. En aquesta edició, que coincideix amb el 200 aniversari del naixement de l’inventor català que dóna nom al guardó, s’han atorgat 19 medalles a personalitats de l’àmbit científic i una placa a una institució. Entre les personalitats reconegudes, el professor d’investigació ICREA i director del CRAG, José Luis Riechmann.

Fotografia de família dels guardonats a les plaques i medalles Narcís Monturiol (Foto cedida)

Fotografia de família dels guardonats a les plaques i medalles Narcís

Monturiol (Foto cedida)

 

Riechmann, va recollir la medalla de mans del president la Generalitat de Catalunya Quim Torra, en un acte a on també hi van intervenir la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau. En la seva intervenció, la consellera Àngels Chacón va destacar l'exemple dels guardonats per a marcar el camí. "Quan pensem en quin país volem, ho tenim clar, volem un país amb una economia basada en coneixement, innovadora i oberta al món”, va sentenciar.

 

La professora Mariàngela Vilallonga, en el seu discurs en nom de tots els guardonats, va destacar els diferents orígens i recorreguts dels científics distingits en aquesta edició, units tots per la passió pel coneixement i fent contribucions des de camps tant diversos com la física i l’economia.

 

Amb aquest reconeixement,  José Luis Riechmann es suma als altres membres del CRAG guardonats amb el Narcís Monturiol: Pere Puigdomènech (1992) i Pere Arús (2003). També la qui fou membre del CRAG Montserrat Pagès va ser guardonada amb la medalla l’any 2005.

 

Sobre José Luis Riechmann

La carrera científica de José Luis Riechmann a Catalunya s’inicia l’any 2007, quan s’incorpora al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) com a professor d’investigació ICREA. Abans havia desenvolupat la seva carrera científica als Estats Units (1993-2007), on va treballar al California Institute of Technology (Caltech) i a la companyia start-up Mendel Biotechnology. La seva recerca se centra en l’estudi, en l’àmbit genòmic, dels processos de desenvolupament en plantes, i de la seva regulació per factors de transcripció. L’any 2013, Riechmann va ser nomenat director del CRAG, centre que fou reconegut com a Centre d'Excel·lència "Severo Ochoa" l’any 2015. Entre les contribucions més significatives de la seva carrera científica destaca la caracterització dels mecanismes moleculars responsables del desenvolupament de la flor, o l'anàlisi del conjunt de factors de transcripció dels genomes eucariòtics, un treball seminal que ha rebut més de 1000 cites (Science, 2000). Més recentment, altres contribucions han inclòs la caracterització genòmica de la xarxa reguladora del desenvolupament floral (Science, 2010).