• Català
  • English
  • Español

Cercar Notícies

2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010
3 nov. 2016

Notícies: Josep Casacuberta i Pere Arús parlen de l’agricultura del futur a RAC1

Josep Casacuberta (left) and Pere Arús (right).

Josep Casacuberta (left) and Pere Arús (right).

La FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació) calcula que la producció d’aliments haurà d’augmentar un 70% per abastir la població mundial al 2050, això vol dir produir més aliments en els propers anys dels que s’han produït mai. Per veure com l’agricultura podrà donar solució a aquesta demanda el programa Via Lliure de RAC1 va entrevistar, el diumenge 23 d’octubre,  als investigadors del CRAG Josep Casacuberta i Pere Arús.

 

“El repte és produir més i millor en unes condicions cada cop més difícils” explica Casacuberta. Ens trobem en una situació de recursos limitats, terra limitada i en un context de canvi climàtic, que provoca canvis en les condicions meteorològiques, a les quals ens haurem d’adaptar. A aquestes limitacions s’hi ha de sumar la necessitat de cultivar de manera sostenible, com Arús comenta “S’ha de fer més amb menys”, per conservar la terra en les millors condicions possibles, i això es podrà fer a base de tecnologia.

 

Des del neolític, quan es va crear l’agricultura, els humans hem canviat el genoma de les plantes que cultivem seleccionant allò que ens interessava, d’aquesta manera s’han mantingut caràcters que probablement no s’haguessin mantingut de forma espontània. Moltes de les plantes que cultivem actualment probablement no existirien de manera silvestre, per exemple, el blat de moro tal i como el coneixem avui no existiria a la natura i el tomàquet salvatge és 100 vegades més petit que els tomàquets de cultiu i té unes característiques molt diferents. Actualment el coneixement ha augmentat molt. “El nostre coneixement ens permet veure i entendre el que hem fet fins ara, per exemple, ara sabem que les característiques del blat de moro són diferents a la del seu parent silvestre. Aquest coneixement ens permet fer el que s’ha fet fins ara d’una manera molt més dirigida i molt més eficient; això es pot fer de moltes maneres i una de les maneres és la transgènia, una tècnica que ens permet anar a buscar els caràcters que volem introduir en les nostres plantes allà on vulguem”, explica Josep Casacuberta a RAC1. Aquests productes permetran produir més, amb menys terra i d’una manera més sostenible. Durant l’entrevista també es va parlar de la seguretat dels transgènics i del debat ètic al seu voltant; els investigadors van parlar de la quantitat d’anàlisis rigorosos i acurats que han de passar abans de poder-se comercialitzar, per verificar-ne la seguretat. “Els transgènics són una eina. Èticament les eines no tenen classificació, son bones o dolentes segons com es fan servir”, aclareix Arús.  

 

Altres exemples de tecnologies molt útils són els marcadors moleculars, que et permeten predir, a partir d’un anàlisis de DNA en una llavor o planta petita, si la planta adulta o el seu fruit tindran les característiques desitjades.  Si no usem totes les eines, ho tindrem molt difícil per donar respostes a tots aquests reptes futurs de l’agricultura.

 

Podeu escoltar tota l’entrevista aquí.