• Català
  • English
  • Español

Cercar Notícies

2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010
15 jul. 2016

Notícies: Josep Maria Cascuberta parla, a Radio Euskadi, sobre el rol de la EFSA en l’anàlisi de risc dels aliments transgènics

Arròs daurat i arròs comú

Arròs daurat i arròs comú

En motiu de les recents notícies relacionades amb el debat social sobre l’agricultura transgènica (la carta firmada per 110 Premis Nobel demanant a Greenpeace que aturi les seves campanyes contra els aliments transgènics i la recepció d’un paquet explosiu dirigit a un científic del panell d’organismes genèticament modificats de la EFSA), el programa de divulgació científica, La mecánica del caracol, ha entrevistat a l’investigador del CSIC al CRAG, Josep Maria Casacuberta.

 

Casacuberta, qui  des de l’any 2005 col·labora amb l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i des de l’any passat n’és vice-president del panell d’Organismes Genèticament Modificats (OGMs), ha explicat en aquest programa de Radio Euskadi, què és la EFSA i com treballa. L’investigador del CRAG ha detallat que la EFSA es una institució que opera independentment de les institucions legislatives i executives europees i que té la finalitat fundacional de proveir assessorament científic, en el cas del Panell d’OGMs, sobre el risc associat al cultiu i consum de transgènics. Els científics que fan aquest assessorament, com el mateix Casacuberta, són seleccionats en base al seu currículum acadèmic i es fa un anàlisi molt a fons de possibles conflictes d’interès, relació amb la indústria, etc.

 

L’investigador del CRAG, ha insistit que la EFSA fa un anàlisi de risc purament científic: “hi ha una separació molt clara entre el que seria l’anàlisi de risc, que és científic, i la decisió de gestionar aquest risc (aprovar un transgènic o no), que és una qüestió política que prenen els estaments polítics designats a tal efecte”. Casacuberta ha explicat que la EFSA avalua una gran quantitat de dades científiques respecte a la composició del nou producte transgènic, la seva capacitat per a generar al·lèrgies i els seus efectes en l’ambient, entre d’altres, i que mai han trobat indicis de que un aliment transgènic sigui menys segur que l’aliment convencional corresponent. “La raó per la qual no s’han aprovat és més política que científica”, ha aclarit l’investigador.

 

Casacuberta opina que “hauríem de separar molt bé quan ens referim al risc i quan ens referim a opcions polítiques, ètiques i socials, que tenen el seu espai de discussió i que tenen els seus arguments perfectament vàlids per a defensar-se”,  i insisteix que el que no és legítim és utilitzar arguments falsos pel que fa al risc per la salut i el medi ambient dels transgènics.

 

Podeu escoltar el programa sencer aquí.