• Català
  • English
  • Español

Cercar Notícies

2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010
20 oct. 2016

Notícies: L. Maria Lois i Núria Sánchez-Coll organitzen el B-debate “Plant Proteostasis. Towards a Green Based Industry”

Els passats dies 27 i 28 de setembre va tenir lloc a Barcelona, el B-debate “Plant Proteostasis. Towards a Green Based industry”, liderat per les investigadores del CRAG L. Maria Lois i Núria Sánchez-Coll. B-debate, una iniciativa de Biocat amb el suport de l’Obra Social “La Caixa,”  té per objectiu impulsar trobades internacionals d’alt nivell científic que abordin temes complexos d’interès en ciències de la vida, potenciant la integració de diferents disciplines científiques. El B-debate liderat per les investigadores del CRAG va reunir experts en ciència bàsica de plantes i experts en usos industrials de les plantes -especialment aquells involucrats en la conversió de la biomassa en materials i energia renovables- amb l’objectiu comú d’identificar els reptes actuals i buscar solucions que condueixin cap a una economia sostenible.

 

Els assistents al B-Debate “Plant Proteostasis. Towards a Green Based industry”.

Els assistents al B-Debate “Plant Proteostasis. Towards a Green Based industry”. Podeu trobar totes les fotos al flickr del Biocat aquí."

En la primera jornada del B-debate, que va tenir lloc al Cosmocaixa de Barcelona, el debat és va centrar en els mecanismes moleculars que regulen la síntesi, plegament, tràfic, i degradació de les proteïnes  (i.e: proteostasi o homeòstasi de proteïnes). Es va destacar que els mecanismes que regulen la proteostasi són fonamentals per a la supervivència de les plantes a condicions ambientals adverses o a l’atac de patògens, però també tenen un paper fonamental en el seu desenvolupament. Per exemple, la manipulació de l’autofàgia, el descobriment de la qual ha rebut el reconeixement del premi Nobel d’enguany, confereix un allargament de la vida de les plantes. La segona jornada del B-debate va centrar-se en els cultius industrials i les seves aplicacions, especialment en biomaterials i biofuels. La substitució de plàstics derivats del petroli és un repte, ja que són materials que provenen de fonts no renovables i són altament contaminants en no ser biodegradables, i fins i tot perjudicials per la salut humana. L’ús de fibres vegetals ja ofereix avantatges durant la seva producció, ja que les plantes fixen CO2, però a més, són materials renovables, que no contaminen i biodegradables. Tal i com és va fer palès, la substitució de plàstics per materials vegetals és una realitat en la producció de revestiment de cotxes i avions, les taules d’snowboard o els bitllets de dòlar, entre altres, així com en la construcció. Tanmateix, la seva implementació generalitzada requereix una millora tecnològica i l’augment en la productivitat de les espècies vegetals. En aquest context, es va evidenciar la necessitat de fomentar la recerca en plantes com a estratègia per accelerar aquesta transició cap a una societat sostenible.

 

Diversos mitjans de comunicació es van fer ressò d’aquest B·Debate. El diari El Mundo va publicar un article que es centra en un dels temes tractats en aquestes jornades, l’ús de la biomassa com a font d’energia. La Vanguardia en fa reflex en un article sobre l’ús d’espècies vegetals com a substitució dels plàstics derivats del petroli, i en un reportatge, també sobre el bioplàstics i les seves avantatges i inconvenients. EFE verde també en fa ressò en un article, en el que reivindica les avantatges del derivats vegetals del plàstic, en front el plàstic actual. Aquest mateix article el troben en català a la plataforma digital El nacional.

 

Aquesta ha estat la primera reunió en la que s’adreça la recerca bàsica en proteostasi de plantes i els seus aspectes aplicats en la indústria. Aquest B-debate també va comptar amb l’acció COST Proteostasis com a co-organitzadors, i va tenir el suport del Programa Severo Ochoa de Centres d’Excel·lència en R&D 2016-2019 del Ministeri d’Economia i Competitivitat i de Agrisera.

 

Podeu trobar-ne més informació aquí.