• Català
  • English
  • Español

Cercar Notícies

2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010
29 març 2019

Notícies: La biologia de plantes al descobert

El projecte de divulgació científica La vida secreta dels investigadors llança la seva pàgina web

 

El projecte La vida secreta dels investigadors va néixer amb la idea d’apropar ciència i ciutadania des d’una dimensió humana, posant cara i veu als investigadors i investigadores i fent-los més accessibles al públic general. Amb el llançament de la pàgina web, aquesta setmana finalitza la part de producció de materials del projecte, però la seva difusió encara té molt camí per recórrer.

 

Segons l’informe de la FECYT del 2016, un 33,4% de la població espanyola creu que el cultiu de plantes modificades genèticament té més perjudicis que beneficis, tot i els estudis científics que demostren la seva seguretat. Amb aquestes xifres en ment, el repte a què s’enfrontava el projecte era clar: donar una visió realista de la investigació en plantes i trencar-ne els estereotips.

 

Per a fer-ho, un equip multidisciplinar i internacional ha col·laborat per generar una exposició fotogràfic, un audiovisual i una pàgina web, tres productes molt versàtils i fàcilment accessibles. L’equip, liderat per la investigadora post-doctoral al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) Michela Osnato, està format per personal investigador i personal especialista en divulgació científica del CRAG, una fotògrafa, un il·lustrador i un estudi creatiu.

 

La biología de plantas al descubierto

L’investigador post-doctoral al CRAG Ignacio Cota, dins i fora del

laboratori (Imatges de l’exposició fotogràfica).

L’exposició fotogràfica narra amb imatges el dia a dia de joves investigadors i investigadores pre i post-doctorals del CRAG, que han estat retratats en dos entorns diferents: la seva faceta científica a la feina, i la seva faceta més personal durant el temps de lleure, ajudant a treure la ciència de la seva torre d’ivori. De moment, les fotografies s’han exposat al Centre Cívic Pati Llimona i a la Residència d’Investigadors, es preveu que es mostrin a la Universitat Autònoma de Barcelona i estan disponibles per ser cedides a centres educatius.

 

D’altra banda, l’audiovisual reuneix un seguit d’entrevistes a biòlegs i biòlogues de plantes de diferents nacionalitats i etapes de formació, en què parlen sobre els seus projectes de recerca i els prejudicis més freqüents als que s’han vist exposats, com ara l’experimentació amb organismes modificats genèticament. Aquests vídeos aprofundeixen en els mites i les veritats de la investigació en plantes de la mà dels propis biòlegs i biòlogues que treballen en aquest camp.

 

Finalment, la recent estrenada pàgina web agrupa el material produït al llarg del projecte (fotografies, vídeos i entrevistes) i el posa a disposició de la ciutadania. Aquesta plataforma constitueix un portal interactiu dedicat al món de la recerca en biotecnologia vegetal que contribueix a fomentar la cultura científica, tot apropant la investigació i el personal que la duu a terme a la societat.

 

Paral·lelament, s’ha fet una difusió del desenvolupament i dels resultats del projecte a través de les xarxes socials (Instagram, Twitter i Facebook) que ha reunit una comunitat activa i implicada, la qual seguirà creixent gràcies a la itinerància de l’exposició fotogràfica i a la interacció a través de la pàgina web i les xarxes.

 

 

Sobre el finançament del projecte

El projecte La vida secreta dels investigadors ha estat finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FCT-17-12694) i pel Programa Severo Ochoa de Centres d’Excel·lència en R&D 2016-2019 (SEV-2015-0533), ambdós del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.