• Català
  • English
  • Español

Cercar Notícies

2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010
5 des. 2017

Notícies: Premi Extraordinari de Doctorat per la Crina Popa

La Crina Popa, que va fer el seu doctorat al CRAG sota la supervisió de la Núria Sánchez Coll i d’en Marc Valls, ha estat guardonada amb el Premi Extraordinari de Doctorat corresponent al curs acadèmic 2015-2016 per la Universitat de Barcelona (UB). La tesi premiada es titula “Estudi de proteïnes implicades en el marciment bacterià mitjançant l’expressió en sistemes heteròlegs”.

 

Nascuda a Romania, la Crina Popa va venir per primera vegada a la Universitat de Barcelona quan li va ser concedida la beca Erasmus durant el seu màster en Biologia Mèdica. Després de graduar-se del màster, el Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat va concedir a la Crina una beca per a la Formació de Personal Investigador, la qual va portar a un projecte doctoral al CRAG de quatre anys (2011-2015) que va culminar amb la tesi doctoral guardonada.

 

fotocrinapopa.jpg

El treball de la Crina va caracteritzar la funció d’una família de proteïnes d’un patogen bacterià de plantes amb un gran impacte econòmic anomenat Ralstonia solanacearum. Aquest bacteri està classificat com a plaga de quarantena A2 (perill per a la producció de patata i tomàquet) per l’Organització Europea i Mediterrània de Protecció de Plantes (EPPO) i la malaltia que causa, el marciment bacterià, produeix enormes pèrdues econòmiques a l’agricultura mundial. Per causar la malaltia del marciment bacterià, el bacteri R. Solanacearum injecta un conjunt de proteïnes, anomenades proteïnes de tipus III, a l’interior de les cèl·lules de la planta. Així doncs, per definir les proteïnes que són necessàries per tal que el bacteri produeixi la malaltia, era essencial entendre com aquestes actuen un cop són dins les cèl·lules de la planta.

 

Els resultats de la Crina van revelar que l’expressió heteròloga d’alguns d’aquests gens bacterians a Saccharomyces cerevisiae afecten un gen molt important dels seus hostes. Aquest gen, que codifica per la proteïna TOR, està conservat en diferents organismes, de les microalgues a cèl·lules de llevat, animals i humanes, i té un paper prèviament demostrat en el creixement cel·lular i en la resposta a l’estrès. D’aquesta manera, les conclusions del projecte de la Crina han obert una via per a futurs estudis de recerca orientats al disseny de noves estratègies per combatre les infeccions bacterianes, com ara fer que aquesta diana de les plantes no estigui disponible, de manera que el bacteri no podria causar la malaltia.

 

La tesi de la Crina ha portat a la publicació de sis articles científics a revistes d’elevat factor d’impacte: quatre articles de recerca (Solé et al., 2012; Coll et al., 2014; Popa et al., 2016; Fujiwara et al., 2016) i dues revisions (Popa et al., 2016; Popa et al., 2016). Després de competir amb moltes altres tesis defensades durant el mateix any acadèmic, la Crina va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

 

Després d’obtenir el Doctorat en Biotecnologia, la Crina va continuar la seva formació postdoctoral al CRAG al laboratori de la Dra. Maria Coca. Recentment, la Crina s’ha unit a l’empresa ThePaperMill amb base a Barcelona com a coordinadora de projectes.