Overview

Les plantes són una font principal de nutrients, productes químics i materials per als humans. El nostre programa pretén generar coneixements fonamentals sobre la fisiologia i el metabolisme de les plantes i utilitzar-los per millorar els cultius mitjançant enfocaments d'enginyeria metabòlica i sintètica de plantes. Ens interessa desxifrar el control del metabolisme primari i secundari per a la producció de bioproductes d'alta qualitat i la millora del rendiment i el rendiment de les plantes. A més, mitjançant l'ús d'un marc de biologia sintètica, pretenem contribuir a l'avenç de la investigació bàsica sobre plantes i proporcionar noves eines biotecnològiques.

En particular, el nostre Programa aborda l'estudi de la regulació de les vies biosintètiques dels isoprenoides i de la lignina, l'organització del sistema d'endomembranes cel·lulars, la fixació del carboni mitjançant la fotosíntesi i el desenvolupament de microalgues com a plataforma de bioenginyeria i biologia sintètica. Aquestes vies i processos afecten el rendiment, la qualitat dels fruits i llavors, el contingut nutricional, la digestibilitat, el valor bioenergètic i la tolerància a l'estrès biòtic i abiòtic. El nostre treball té com a objectiu desenvolupar tecnologies per reprogramar cèl·lules vegetals, inclòs el disseny de circuits genètics per ajustar l'expressió gènica, el disseny de noves vies metabòliques i l'ús de cèl·lules vegetals com a biofàbriques per expressar molècules d'interès terapèutic.

Els enfocaments experimentals sorgeixen dels camps de la bioquímica, la genètica, la molecular i la biologia cel·lular, i inclouen metodologies avançades de sistemes vegetals/microalgues amb anàlisis transcriptòmiques, proteòmiques i metabolòmiques. Una part substancial de les activitats de recerca es duu a terme en models ben establerts (Marchantia o Arabidopsis), plantes de cultiu (tomàquet, arròs i blat de moro) i microalgues (Chlamydomonas i Chlorella).

Publications

Calderone S.; Mauri N.; Manga-Robles A.; Fornalé S.; García-Mir L.; Centeno M.-L.; Sánchez-Retuerta C.; Ursache R.; Acebes J.-L.; Campos N.; García-Angulo P.; Encina A.; Caparrós-Ruiz D.

Diverging cell wall strategies for drought adaptation in two maize inbreds with contrasting lodging resistance (2024) Plant Cell and Environment, (Article in press), (DOI:10.1111/pce.14822)

Piccinini L.; Nirina Ramamonjy F.; Ursache R.

Imaging plant cell walls using fluorescent stains: The beauty is in the details (2024) Journal of Microscopy, (Article in press), (DOI:10.1111/jmi.13289)

Han S.K.; Kwon H.C.; Yang J.-S.; Kim S.; Lee S.-J.V.

OASIS portable: User-friendly offline suite for secure survival analysis (2024) Molecules and Cells, vol. 47 (2), Art. number 100011 (DOI:10.1016/j.mocell.2024.100011)

Milito A.; Aschern M.; Mcquillan J.L.; Yang J.-S.

Challenges and advances towards the rational design of microalgal synthetic promoters in Chlamydomonas reinhardtii (2023) Journal of Experimental Botany, vol. 74 (13), pp. 3833 -3850 (DOI:10.1093/jxb/erad100)

Borba A.R.; Reyna-Llorens I.; Dickinson P.J.; Steed G.; Gouveia P.; Górska A.M.; Gomes C.; Kromdijk J.; Webb A.A.R.; Saibo N.J.M.; Hibberd J.M.

Compartmentation of photosynthesis gene expression in C4 maize depends on time of day (2023) Plant Physiology, vol. 193 (4), pp. 2306 -2320 (DOI:10.1093/plphys/kiad447)